Projecten bij particulieren

Twee van mijn projecten bij particulieren met een uitgebreide toelichting.

In de regio Gelderland heb ik een plan gemaakt om een voortuin weer een frisser uiterlijk te geven. Een aantal te hoog geworden en vormloze heesters is daarbij verwijderd. Aan een kant van de voortuin is een haag van haagbeuken. Voor meer symmetrie heb ik gekozen om aan beide kanten haagbeuken te planten. Van de vele grindstenen in de voortuin wordt een aantal weggehaald. In de vrijgekomen plekken komt nu ruimte vrij voor aarde en geschikte planten. Het geheel krijgt daardoor een speelser effect.

De vaste planten die er zijn in gezet zijn onder andere Campanula poscharskyana , Pennisetum allopecuroides ‘Hameln’ en Eryngium planum. In de borders zijn  een aantal sterke en makkelijke heesters en vaste planten bijgeplaatst zoals Choisya ternata, Hydrangea macrophylla en Geranium macrorrhyza. Het door mij gemaakte plan is verder uitgewerkt en is in het voorjaar van 2019 uitgevoerd door plaatselijke hovenier in deze regio Paul Paardekooper van http://www.wildeweelde.nl , die ik voor deze klus heb gevraagd.

 

In de regio Zuid-Holland heb ik een voortuin die weinig zon krijgt, geheel vernieuwd. Het doel was weer een mooie tuin te krijgen waaraan weinig onderhoud gegeven hoeft te worden. Ik heb het plan bedacht en zelf uitgevoerd.

In het plan heb ik daarvoor gekozen voor sterke heesters zoals Hydrangea macrophylla, Skimmia, Viburnum en een kleine boom namelijk de Amelanchier lamarckii (krentenboom). Deze laatste heeft in alle jaargetijden iets moois te bieden zoals bloemen, bessen en mooie herfstkleuren van het blad.

De gekozen vaste planten kunnen goed in halfschaduw staan zoals de Gallium en Aquilegia, Een aantal vaste planten heb ik laten staan zoals de Bergenia (Schoenlappersplant). Met de door mij geplaatste stapstenen kunnen de bewoners makkelijk tuinierswerk verrichten zonder op de aarde te hoeven stappen.