Leven in de tuin (brengen)

Met wat kleine aanpassingen kunt u de tuin aantrekkelijker maken voor dieren. Hieronder wat tips. Als u mij kiest als uw hovenier kan ik u uiteraard voorzien van nog meer tips.

Gebruik planten met veel nectar en stuifmeel zodat de insecten dit als voedselbron kunnen gebruiken. Zorg dat er in elk seizoen wat bloeit in uw tuin.

 

Zet in de herfst daarvoor biologische bloembollen zoals winteraconiet,  krokus, sneeuwklokje of een blauw druifje in de grond. Als de insecten weer actief worden in de vroege lente zullen zij gretig naar de bloemen vliegen.

De temperatuur gaat stijgen in de lente en het kan zeer warm worden in de zomer. De insecten worden door deze temperaturen heel actief en hebben veel voedsel nodig. Zorg daarom voor (Kleine) bomen, heesters en vaste planten zoals fruitbomen, lavendel, ooievaarsbek, ijzerhard, klokjesbloem in uw tuin. De insecten zullen deze gaan bezoeken.

In de herfst kunnen de insecten nog steeds actief zijn. Planten die dan bloeien zoals hemelsleutel (sedum), salvia, dahlia en klimop kunnen de insecten ruimschoots van voedsel voorzien.

Rommelhoekje

Wees niet al te netjes in uw tuin. Een rommelhoekje van wat takken, droge bladeren , wat puin en tegels kan als schuilplaats dienen voor een egel, een pad en diverse insecten zoals een pissebed.

(Mini)vijver of waterschaal (op een schaduwplek)

Een vijver of schaal dient als drinkplek voor vogels maar ook voor insecten. U kunt ook planten in uw (mini)vijver zetten zoals kalmoes, waterhyacint en dwergwaterlelie. In een warme zomer kan een kikker hier fijn in afkoelen.